Emil, 24l. (emilgtw@wp.pl),
Be Alpha Intensywny
Advanced
Właściwie zmiany, ja nie widze różnicy, kiedy przywołuje stan to jednocześnie zmieniam swój wcześniejszy, nie korzystam z lingwistyki, ale wizualizacji.
Dzisiaj podsłyszałem taki tekst między pewnym serialowym małżeństwem.
Mąż siedział za biurkiem do późna, a żona zeszła do niego na dół :
-Słyszałeś opowieść o meksykańskim rybaku?
-Nie, nie słyszałem.
-Pewien meksykański rybak kończył swoją pracę, zwijał sieci, bo zapadał zmrok, gdy nagle pojawił sie amerykański turysta i zapytał go:
-- 'Co robisz?!'
--Zwijam sieci, czas iść do domu....
--Zwariowałeś?! I co będziesz tam robił?!
--Przytulę żonę, pobawię się z dziećmi....
--Gdybyś pracował przez całą noc, zarobił byś więcej pieniędzy, kupił byś drugi statek, a potem całą flotę, zbił majątek i wtedy wrócił byś do domu....
-I co zrobił rybak?
-Nie tracił czasu na głupoty.......
Wykorzystać możecie, żeby pokazać jakie wartości przeważają w Waszym życiu. Pomyślałem, że można to przerobić na rozmowę ojca rodziny, z żądnym kariery synem...
Advanced
Ja ta historie slyszalem w troche innym wydaniu:
Byl sobie rybak ktory 4h dziennie lowil ryby i to wystarczalo mu aby utrzymac siebie, zone i dzieci, mieszkajacych w malej chatce na plazy.
Pewnego dnia spotkal amerykanina, ktory zapytal go dlaczego nie pracuje troche dluzej kazdego dnia, zeby uzbierac na kuter rybacki. Rybak zapytal; "Po co mi kuter?" Na ca amerykanin "Jak to, bedziesz mial kuter, bedziesz lowil 4 razy wiecej ryb niz teraz"
Rybak: "No i ?"
Jankes: "I juz niedlugo bedziesz mial wiecej kutrow, potem wykupisz co po mniejszych konkurentow i bedziesz glownym dostawca ryb dla regionu, potem wykupisz kolejnych konkorentow i bedziesz najwiekszym dostawca ryb w panstwie (czy gdzie tam)
Rybak: "I do czego mnie to zaprowadzi ?"
Jankes: "Kupisz sobie domek gdzies na plazy i bedziesz lowil ryby"
Pozdrawiam
Advanced
no coś w tej opowieści jest o rybaku hehe tylko złotej rybki nie ma. Co do hisytori o przeznaczeniu są super kiedy laske odpowiednio się nakręci, pattami itd. gdy poczuję że jesteś inny niż szsycy, wyjątkowy, wtedy zazwyczaj wymysłąm historie naszego przeznaczenie, że miało być tak a jest tak, jakie to ogromne zżadzenie losu.. laski lubią takie historie i zaręczam długo będą o tym myślały..
Pozdro