Emil, 24l. (emilgtw@wp.pl),
Be Alpha Intensywny
Omów problem, odwołując się do wybranych tekstów pełniących funkcję perswazyjną'
Tak w pełni brzmi temat na moją prezentację maturalną.
Robię bibliografię i potrzebne mi są przykłady tekstów pełniących taką funkcję.
Szukam literatury podmiotu.
Literatura przedmiotu wygląda następująco:
1)Allan i Barbara Pease, 'Mowa ciała', Rebis 2007
2)Robert Cialdini, 'Wywieranie wpływu na ludzi' – teoria i praktyka, Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne 2000
3)Walery Pisarek, 'Nowa retoryka dziennikarska'
4)Anthony Pratkanis & Elliot Aronson, 'Wiek propagandy'
Powtarzam jeszcze raz:
Potrzebne mi są 'WYBRANE TEKSTY PEŁNIĄCE FUNKCJĘ PERSWAZYJNĄ'
Jeśli któryś z Was ma jakieś materiały, to niech da tu info.
Pozdro.
Ekipa SPT
Podoba mi sie temat i literatura przedmiotu. Pisze to co mi przyszlo pierwsze na mysl Do literatury podmiotu hmm...
Nie wiem jaki problem przedstawiasz, czy sterowanie spoleczenstwem, stosunki miedzyludzkie, propaganda? Co do podmiotu to wybralbym jakies zwykle przyklady wystepujace w lekturach (tak zeby pokazac ze cos ze szkoly wyniosles ) ktore nawiazuja sytlacjami do tego co opisuje literatura przedmiotu... Nie wiem czy dobrze mysle.... ale burza mozgow moze cos da. Moze wpadnie mi jakies satori... Powodzenia!
Ekipa SPT
Ja za to mam taki temat na mature ;P
"Na czym polega manipulacja jezykowa? Omow problem odwolujac sie do wspolczenych tekstow publicystycznych." wiec prawie taki sam tylko do czegos innego sie musimy odwolac ;]
PS: dobry temat bo nie trzeba czytac tych pojebanych lektor
Wogenke mi chodzi o przyklady w formie przemowien politykow lub innych osobistosci, jakies teksty z propagandy rowniez. Watpie zebym znalazl cos w lekturach.. Mysle ze zarowno sterowanie spoleczenstwem jak i stosunki miedzyludzkie.
Ostatnio edytowany przez brzozik (13-11-2007 18:16:55)